Rum

Rum

Cukrová třtina, která je surovinou pro výrobu madeirského rumu a pálenky,  byla na Madeiru přivezena z Itálie- ze Sicílie v 15. století a vyprodukovaný cukr se dovážel především do Evropy. První třtina byla vysazena v roce 1425 a první cukrovar na ostrově byl uveden do provozu v roce 1450 ve městě Funchal.
Původně byla třtina velice výnosný obchodní artikl. Postupně byla však vytlačena levnou konkurencí z Brazílie a Karibiku.
Dnes už se zde cukrové plantáže vyskytují jen v omezené míře. Přesto dodnes místním nápojům dominuje zkvašená cukrová třtina "Aguardente", tedy pálenka, která má minimálně 40% obsah alkoholu, a často se s oblibou pije jako digestiv. Pokud je uložena po dobu nejméně pěti let v dubových sudech, stává se z ní Aguardente Reserva, tedy rum.

Palírna v Porto da Cruz funguje dodnes jako jediná v Evropě na parní pohon. Stojí určitě za návštěvu i spolu s ochutnávkou rumu či míchaných nápojů s rumem.
Místní dvanáctiletý rum Aguardente rezerva získal mnohá světová ocenění.
Pokud je sklizeň třtiny (většinou duben-květen), můžete spatřit plné vozy naložené třtinou i stroje v provozu.

Zde si také můžete zakoupit i ty nejkvalitnější rumy a ochutnat různé druhy ponchy, či specialitu podniku cocktail Rumco Mel.
Bílá pálenka (40-50 %) se používá pro přípravu místní speciality ponchy. Pokud chcete ochutnat kvalitní rum, kupte si tmavý Aguardente Reserva.


Další muzeum i s ochutnávkou rumu lze navštívit v městečku Calheta - Sociedade dos Engenhos da Calheta
Jedná o jeden z nejstarších existujících mlýnů z konce 19. století na ostrově Madeira, kde uvidíte proces výroby třtinového cukru.
Je živým příkladem cukrové minulosti. Vyrábí se zde i kvalitní rum, získaný řízenou fermentací a pečlivou destilací, a třtinový med. Základem je však zpracování třtiny na 50% pálenku, která se používá pro přípravu ponchy.
Továrna funguje jednou ročně, kdy začíná sklizeň cukrové třtiny, obvykle hned po Velikonocích. Do konce května zde můžete také ochutnat čerstvou šťávu ze třtiny.
Zařízení se strojním zařízením používaným při výrobě brandy a medu je možné navštívit po celý rok. Má degustační místnost s prodejnou a sklepní bar, kde můžete ochutnat místní speciality. Zde si nezapomeňte koupit jeden z nejlepších madeirských koláčků. Tento Bolo do Mel zde pečou čerstvý. V dolním baru vám připraví neošizenou ponchu. Bar má však o víkendu zavřeno!

Otevírací doba muzea:
pondělí - pátek: 09:30 - 18:00 || Sobota, neděle a svátky: 09:30-17:00
Zavřeno: 1.ledna, Velký pátek a Velikonoční neděle a 25. a 26.12.
Do Calhety se dostanete autobusem RODOESTE - č.80, 107 ,142