Ryby a dary moře - (Fish and seafood)

Ryby a dary moře - (Fish and seafood)

Jako v jiných přímořských zemí i zde si můžete vybrat z množství ryb, které jsou vám nabízeny přímo před restaurací. Ukážete a rybu vám připraví nejlépe na grilu. Kromě nejznámější espady, tuňáka a tresky, z kterých dostanete i filet, si určitě pochutnáte na pražmě-dourada nebo papouščí rybě-bodiao. Za nejlepší rybu Madeiřané považují pargo (chňapal červený) a garoupa (kanic), přidala bych i bodiao. Namají tolik nepříjemných kostiček a jsou lahodné.
Největší výběr pokrmů je z espady, což je madeirská specialita. Více viz Espada.

Čerstvé ryby i dary moře vždy dostanete na východě ostrova v Canicalu. Za návštěvu stojí Restaurante Bar Amarelo v Caniçal ( pozor narazili jsme v úterý na zavřenou restauraci!), ale i v Aquarium restaurante. Pokud si tedy uděláte výlet na Východní cíp, určitě to stojí za zastávku.

Výborné a čerstvé pokrmy z ryb i mořských plodů dostanete i v restauraci
A Traineira  v Caniço de Baixo.
Ve Funchalu si pochutnáte na rybích specialitách např. v Restaurante Marisqueira O Barqueiro . Otevřeno 12-23 hod. Je v západní části Funchalu vedle Centro Mar Shopping ještě nad schody, které vedou k tunelu a na pláž Formosa. (Od OC Forum dolů k promenádě).

Na výborné ryby, za dobré ceny jezdí místní ( i my) také do restaurací v Madalena do Mar - Restaurante A Poita a Preia-Mar v Madalena do Mar , nebo Restaurante Snack-bar Frente Ao Sol nad Machico.

Pokud si raději ryby chcete připravit sami, zajděte si dopoledne pro čerstvě ulovené ryby do funchalské tržnice (Mercado dos Lavradores). Samotná návštěva této tržnice je velký zážitek.

ESPADA

Je typická ryba, žijící hojně ve vodách kolem Madeiry. V překladu tkaničnice tmavá se nachází na všech jídelníčcích v nejrůznějších podobách. Dejte si pozor a nezaměňujte espada s mečounem (espadarte), ten se totiž také často objevuje na  jídelním lístku. V místní tržnici jej nepřehlédnete. Jedná se o druh úhoře, který obývá okolní moře v hloubce až 1 km a dorůstá až jednoho metru. Po vytažení na vzduch změní svoji stříbřitou barvu na černou. Po očištění šupin je ryba světlá. Protože se loví v hloubce až 1 km, po vytažení se jí oči vyboulí a spolu s ostrými zuby vypadá dost hrůzostrašně. Jeho jemné bílé maso (bez kostí) nezaměnitelné chuti se upravuje na mnoho způsobů. Tato ryba patří neodmyslitelně k madeirským specialitám.

Běžnou úpravou je také grilovaná s bramborem na loupačku a zeleninovým salátem. Místní specialitou je však espada banana s madeirským banánem grilovaným na maracujové šťávě. I v této specialitě jsou rozdíly. Někde té omáčky je moc a ještě s ananasem a to je pak až moc sladké. Nejlepší grilovanou espadu jsme měli v restauraci Vila Bela v Porto da Cruz.
Pokud jste na organizovaném výletě, většinou dostanete na výběr k obědu právě espadu nebo bife de atum. Cenově se určitě vyplatí si oběd zakoupit, protože v ceně máte i nápoje ( vodu, víno, pivo), polévku a ještě kávu se zákuskem).

BIFE DE ATUM

Vynikající steak z tuňáka. Opět je mnoho způsobů a speciality z tuňáka si můžete objednat v každé restauraci. Nejčastěji se marinuje v olivovém oleji, česneku, soli a oreganu. Přílohou bývá vařená nebo smažená kukuřice, brambory a rýže a/nebo salát. Při organizovaných výletech vám většinou dají na výběr buď espadu nebo marinovaného tuňáka s cibulí. Lahůdkou je pak část tuňáka tzv. Tuna Ventreche (pupek) na grilu. Jedli jsme např.v restauraci Praia Formosa Restaurante . Zde (jaro 2022) se však vyměnil personál a ryba byla přesolená a zelenina hodně tučná. Má opět dojít ke změnám, tak uvidíme, zda k lepšímu...
Výborný steak na grilu dělají také v "lidové" restauraci Rubi's Snack Bar pod parkem vlevo ve čtvrti Ajuda. Pokud si objednáte Tuna salát, můžete jej dostat i s čerstvě naloženým tuňákem.

Na vynikající ryby a za dobré ceny jezdíme, tak jako místní, do restaurací v Madalena do Mar - Restaurante A Poita a Preia-Mar v Madalena do Mar nebo do Caniçalu až na východ ostrova.

TRESKA- BACALHAU

Má sušší bílé maso, ale opět grilovaná  jako steak je vynikající. V restauraci vám z tresky nabídnou nespočet jídel. Pokud chcete na grilu, nabídnou vám tzv. podkovu či filet, protože stejně jako tuňák, jedná se o velkou rybu. Často místní připravují jídla ze sušené tresky- např. jakýsi nákyp z tresčího masa a brambor se smetanovou omáčkou= bacalhau com natas. Ne každému to chutná.
V některých restauracích je to spíš na způsob našich Francouzských brambor. Přípravy jsou různé.
Mnohem častěji se setkáte s jídlem připraveným z vysušené a solené tresky. Před úpravou se takto upravená ryba musí nejprve naložit do vody a to až na 24 hodin. Salát či tresku s cibulí nabízejí často i bary, jako rychlý pokrm (jako u nás buřty s cibulí)
Dříve byly vidět sušící se tresky v Camara de Lobos a místní je pak nakládali s cibulí a dávali je k pivu či ponche. Byla to opravdu pochoutka. Před pár lety kvůli nedostatku ryb, byla tato tradice madeirskou vládou zrušena.
Nejlepší ryby a za dobré ceny jsme měli v Madalena do Mar - Restaurante A Poita
a Preia-Mar v Madalena do Mar .
Pokud půjdete levadu v oblasti Prazeres nebo tudy pojedete na Paúl da Serra, určitě si dejte tresku na grilu v restauraci Solar dos Prazeres. Je to velká porce, většinou 4 ks, takže bohatě stačí pro 2 osoby.

PSTRUH ( TRUTA )

Tuto ,nám známou rybu, si dejte čerstvou v oblasti Ribeiro Frio a Porto Moniz, kde připravují výborné grilované pstruhy z místních pstružích farem.
Vlastnoruční výlov a následnou konzumaci si také můžete dopřát v Parque Ribeira Primeira- více viz Doporučené kombinace výletů

DOSES

Jsou menší porce většinou ryb nebo mořských plodů. S nabídkou doses se setkáte například i na Gastronomických slavnostech. Můžete si dát chicharos (sardinky), camarao ao alho (krevetky s česnekem), tuna escabeche či chobotnice aj.

CASTANHETAS

jsou malé ploché ryby, které se hojně vyskytují podél pobřeží Madeiry, Azorských a Kanárských ostrovů. Jsou zprudka opečené a nepotřebují víc než dostatečně osolit a dochutit citronovou šťávou.

LAPAS (přílipka misková)

Grilované , někdy smažené mušle na pánvičce se dělají většinou na másle pokapané šťávou z limetky. Jedna porce (čítající kolem dvacítky kuželnatek) vyjde asi na 6 eur.
Nejvíce si na lapas ochutnáte, pokud si zajedete do vesničky Calheta.

ARROZ DE MARISCO

dušená rýže se škeblemi a zeleninou

CHOBOTNICE- oktopus:


Lulas Cheias

Kousky chobotnice plněné směsí ze šunky a rajčat.
Velký výběr výborných jídel z chobotnice mívají v restauraci : Frente do Sol -
restaurace nad Machico.

Polvo de Escabeche

Chobotnicový salát (oktopus in vignagre) s cibulí = polvo de escabeche
je také lahůdka, kterou dostanete i v barech, dokonce i v pekárně. Výborně naložený salát nenajdete ale všude.

My jsme pro něj chodili ve Funchalu do pekárny-kavárny Milho's Bakery před OC Forem pod parkem Jardim Publico da Ajuda -  v ul. do Vale da Ajuda, protože ho mají jako rychlé občerstvení. Spolu s další zeleninou nám přinesli výborný salát pro 2 osoby. K tomu si koupíte hned čerstvé pečivo. Jen jsme narazili např. v květnu, kdy prý není sezóna chobotnic.
Ale jinde jsme salát dostali i v tomto období, hlavně výborný byl o kousek dál v restauraci Rubi's Snack Bar- zde mají dobré ceny i na ostatní pokrmy.
Další typ na polvo de escabeche je v restauracích na pláži Formosa - restaurante Barra Azul i v Restaurante Beira Calhau  (zde je dražší a není tak příjemná obsluha).
Tento salát vám udělají i jako hlavní chod i v restauracích, ale za jiné ceny (kolem 12 - 16€).