Maso - (meat)

Maso - (meat)

Maso je na Madeiře velice kvalitní, hlavně hovězí a kuřecí. Hovězí maso není tak tuhé jako u nás, takže není divu, že všude dostanete především minutky a to jak v oblíbeném pokrmu picado i prego do prato - viz níže.
Nejznámější specialitou zůstává espetada, která se dělá z hovězího, ale také z kuřecího masa či z tuňáka.

ESPETADA

Espetada je masový hovězí špíz grilovaný na otevřeném ohni. Při návštěvě Madeiry nelze neochutnat. Kousky masa jsou napíchané na vavřínovém prutu, pocházející z řady porostu Laurissilva. Listy = bobkový list se používají jako koření smíchané s hrubou solí a nakrájeným česnekem. Touto směsí se maso potře. Jako přílohu dostanete brambory, milho frito, rýži a zeleninu. Nebo si prostě objednáte jen bolo do caco a salát. K tomu výborné červené víno nikde nechybí. Voda ve džbánu je zdarma. V restauracích, kde není otevřený gril, se espetada servíruje na kovových jehlách zavěšených na podstavci. Tradiční espetada bývá z hovězího masa, ale dnes vám ji připraví i z kuřecího a vepřového masa. Dokonce někde nabízí i rybí- je to spíš špíz. U hovězího masa si můžete vybrat z jaké části chcete espetadu udělat. nejlepší maso, ale také nejdražší je picanha.

Obzvláště vynikající espetadu dělají v Central Grill Churrascaria ve Funchalu nad stadionem, v pensionu Calamar v Sao Vicente, v restauraci Paris směr Encumeada, dále restaurace As Vides Restaurant v Camara de Lobos (velké porce!)
Rádi byste ochutnali espetadu, ale zdá se vám to v restauraci dražší? Potom si zajeďte do městečka Caniço do místního řeznictví. Od pátku odpoledne do soboty si zakoupíte maso na espetadu (připraví vám ho na kovové pruty a ochutí solí a česnekem) , k tomu si objednáte vína kolik chcete a chléb a sami si za rohem maso grilujete na otevřeném ohni. Nebojte se, vždy je tam osoba, která neznalým turistům pomůže s opékáním a řekne, kdy je třeba maso již z ohně stáhnout. Zavěsíte na připravený hák na stole a už si jen pochutnáváte s místními. Je to nevšední zážitek. Kvalita masa spíš záleží na tom, jaké si maso sami koupíte. Místní si vybírají raději prorostlé, které je šťavnatější, ale turistům většinou dají libové. Každopádně vám to přijde mnohem laciněji než v restauraci.
Do Caniço se dostanete z Funchalu autobusem č.155. ( Před lanovkou)
Výborné jsou ale i steaky na lávovém kameni (bife na pedra) nebo hovězí žebírka (febraz cau).

Brazilské CHURRASCO

Na Madeiře jsou i místa, kde si můžete vychutnat brazilské churrasco.
Je to systém, kdy se maso griluje napíchnuté na jehle a postupně vám ho chodí ukrajovat na talíř. U nás to znáte třeba z Ambiente. Musím říci, že mě tato příprava chutnala ještě více než známá espetada. Většinou se začíná od klobásek a přes hovězí espetadu, kuřecí, krůtí a vepřové se dojde k  další úpravě hovězího jako je lahůdka tzv. PICANHA a k jehněčímu. Každý druh masa je naprosto perfektně dochucený a voní ohněm. Nakonec jako zákusek je grilovaný ananas se skořicí ( no, mňam...).

VACA NA PANELE

Pokud jedete přes Prazeres (buď na levadu nebo na Paúl da Serra) ,navštivte restauraci Casa Bettencourt. Ve všední den zde nabízejí Prato do Día za příznivé ceny. My jsme zde ochutnali vaca na panele, což je pomalu dušené hovězí maso.
Za 10 Euro byla jedna porce masa včetně přílohy, chleba s máslem na úvod, salát , jeden nápoj a na závěr káva. My jsme objednali jídlo pro 2 osoby, což bylo pro nás ale mnoho. Bohatě by 2 porce stačily pro 3 osoby. O víkendu je menu za 12,50 Euro. Ale jako všude, tak i na Madeiře se zdražovalo, takže ceny berte orientačně.

CARBE DE VINHA D'ARBE

Je vepřové maso, které je několik dní naloženo ve víně, dochuceno vavřínem a česnekem a nakonec upečeno. Při zvláštních událostech, například když se sejde celá rodina nebo při církevních svátcích, se připravuje pečené selátko (leitão assado).

PICADO ( Picadinho )

Další specialita, která se podává i v místních barech. Zprudka osmažené ,na nudličky nakrájené maso hovězí, kuřecí nebo můžete objednat směs s lehce smetanovou omáčkou a houbami a k tomu kopec hranolků. Připomene vám to českou kuchyni.
V barech se servíruje na jednom společném talíři- tedy porce v závislosti na počtu osob. Všichni pak jedí z jednoho talíře, tedy napichují si (=picar). Pokud chcete talíř každý zvlášť, musíte to říci a donesou vám talíře. Nejmenší porce “pequena” je bohatě pro 2 osoby.

Výborné picado i ponchu servíruje restaurace směrem k pláži Formosa : Restaurante Beer Garden.
Dobré , měkké připravují i v baru nahoře naproti hotelu Savoy Palace-  Bar Varandas de Camoes za 10 EUR pro 2 osoby a k tomu i dobrou ponchu.(Pozor, neberou platební karty!)
V Machico v Restaurante Família jsme si objednali mix hovězí + kuřecí picado pro 2 osoby a dostali jsme každou porci zvlášť.
Naopak jsme nebyli spokojeni v Santa Cruz v restauraci O Professor, kde bylo hovězí maso příliš tuhé.

COZIDO MADEIRENSE

stejně jako „cozido po portugalsku“ se i v tomto případě společně dusí ve velkém hrnci vepřové maso, klobásky a velké kusy zeleniny včetně sladkých brambor. Přílohou může být například kuskus.

GRILOVANÉ KUŘE- GALINHA grilado

Známe dobře z domova, ale tady je grilované na otevřeném ohni. Drůbež je na Madeiře opravdu jako domácí a používá se hodně.
V městečku Camacha se upravuje kuře na rožni celé, jen na jedné straně půlené. Na talíř vám ho naporcují. Někdy se s tímto setkáte i při slavnostech.
Hojně se používá kuře či slepice na polévku canja de galina.

PREGO

Steak mezi dvěma krajíci pečiva - na způsob sendviče. Je to rychlé občerstvení např.na pláži nebo pokud chcete něco v baru k pití. Často se používá místo běžného pečiva  bolo do caco. Pokud chcete vydatnější, udělají vám prego especial a výborný je ještě + ovo (vejce).
Dobré, s měkkým masem mají v zahradní restauraci v městském parku, také Bar Varandas de Camoes - naproti hotelu Savoy Palace (200m vzhůru po Av.Luis de Camoes) i bar Rei da Poncha. V obou barech mají i výbornou ponchu.

FRANCESINHA

Pokrm, který vznikl v Portu během 50. až 60. let 20. století. Není to tedy typický madeirský pokrm, ale pokud ho chcete ochutnat, zavítejte např. do restaurace
Francesinhas do Faial . Jedná se o vrstvený sendvič z toustového chleba plněný steakem, několika druhy uzeniny, okurkou a vejcem. Navrch se pokládá plátek sýra a vše se zalije teplou, lehce pikantní omáčkou z rajčat, brandy a piva. Aby toho nebylo málo, podává se tento sytý pokrm s hranolky.

Doporučené restaurace naleznete v kapitole : Gastronomie-typy na dobré jídlo