Zákusky - sobremesa (desserts)
![Zákusky - sobremesa (desserts)](/content/images/size/w1200/2023/05/za-kusky.jpeg)
Zákusky jsou vesměs velice sladké, ale někdy vám mohou připadat i trochu slané, protože Madeiřané i do krému často dávají slané máslo, které je na ostrově oblíbené. To se však netýká pastel, kde je žloutkový krém. Dotknu se hlavně zákusků tradičních.
PASTEL DE NATA
![](https://www.madeirago.cz/content/images/2023/05/pastel.jpeg)
![](https://www.madeirago.cz/content/images/2023/05/Pastel1.jpeg)
Historie dezertu pastel, který je stejně známý v celém Portugalsku, sahá až do 19. století. Slavná pekárna v Lisabonu je dokonce zapsána do chráněné pekárny.
Původně tento dezert vymyslely a pekly řádové sestry v portugalském klášteře Mosteiro dos Jerónimos v lisabonské čtvrti Belém. Údajně za tento recept můžeme vděčit tomu, že se v klášterech používalo obrovské množství vaječných bílků na škrobení hábitů členů řádů, díky čemuž měli v klášterech přebytek žloutků. Díky tomu začaly vznikat recepty založené na žloutkových krémech.
Jsou to košíčky z listového těsta plněné krémem ze smetany, mléka, cukru, žloutků, kukuřičného škrobu a citronové kůry (podobný vanilkovému pudinku).
Vzhledem k tomu, že originální recept na pastéis jeho výrobci úspěšně tají, rozdělují se termíny na pastéis de Belém (v překladu “dezert z Belému” – originální pastéis připravené přímo v původní pekárně v Lisabonu) a na pastéis de nata (v překladu “dezert s krémem”).
Tyto košíčky najdete v nabídce všech místních cukráren. Já na ně nejraději chodím do OC Plaza Madeira(dříve La Vie), kde jsou nahřávané a sypané skořicí.
V cukrárnách dnes dostanete ale i tvarohové, čokoládové aj.
QUEIJADA (čti kejžada)
![](https://www.madeirago.cz/content/images/2023/05/cejzada.jpg)
![](https://www.madeirago.cz/content/images/2023/06/cejz-ada.jpeg)
Dalším výborným dezertem je tvarohový koláček Queijada. Těsto je křehké tvarohové a náplň je také z tvarohu. Koláček je vláčný a opravdu výborný. V oblibě ho mají především děti. Jinak tvarohových zákusků nebo koláčků na Madeiře moc nenajdete, ani klasický měkký tvaroh v supermarketu. Do náplní používají jejich sýr - queijo tipo cottage.
BOLO DE MEL
![](https://www.madeirago.cz/content/images/2023/05/image-1.png)
Medový dort Madeira je jednou z nejtradičnějších pochoutek madeirské kuchyně. Je vyroben z medu z cukrové třtiny .Často obsahuje mandle, vlašské ořechy a kandované ovoce a voní po exotickém koření (hřebíček, skořice, zázvor, muškátový oříšek). Má tu zvláštnost, že je díky těmto ingrediencím dlouho konzervován.
Říká se mu také tříkrálový koláč . Peče se tradičně na tříkrálové slavnosti. Kdo v koláči najde zrnko cizrny, ten musí péct koláč na příští rok. Kdo najde v koláči porcelánovou figurku, ten na příštích slavnostech platí všem pití. Medový dort Madeira je tradičně spojován s Vánocemi. Je zvykem připravovat jej 8. prosince, v den Nossa Senhora da Conceição, aby v tomto období získal vlastnosti, díky nimž je jedinečný.
Koláč chutná jako opravdu vláčný perník s mandlemi a přidává se do něj med nebo melasa. Je hodně sladký díky melase až malinko nahořklý, ale vážně dobrý. Podává se s madeirským vínem Malvoisie.
Je dobrým dárkem, který zakoupíte i v supermarketu. Pokud ale chcete opravdu výborný, zajeďte si na ochutnávku rumu do Calhety a zde si kupte podomácku čerstvě pečený Bolo de mel. (Viz Výlety : Calheta)
MARACUJOVÝ PUDINK
Smetanovo-jogurtová pochoutka politá maracujovým sirupem .Tak tady musím varovat, protože ne vždy bývá chutný (někde je i krupičkovatý). Pokud jej jednou ochutnáte, tak jako my, v restauraci O Colmo v Santaně, tak už vám nikde jinde chutnat nebude. Tady je to opravdová lahůdka. Nepohrdli jsme ale ani v restauraci Cachalote v Porto Moniz (před mořským aquariem).
![](https://www.madeirago.cz/content/images/2023/05/puding-maracuja.jpeg)