Gastronomie na Madeiře

Gastronomie na Madeiře

Gastronomie na Madeiře je dalším lákadlem pro turisty. Především, pokud jste příznivci dobrých pokrmů z ryb nebo mořských plodů, jste tady správně. Kvalita a způsob přípravy je zde opravdu vynikající, hlavně proto, že zde dostanete ryby čerstvě ulovené. Není to však jen o rybách a mořských plodech.

Na Madeiře se hodně jí i hovězí maso, které je opravdu luxusní (nemusí se tak dlouho vařit jako u nás) a výborná je i drůbež. Jídla jsou zde, tak jako v celém Portugalsku, jednoduchá s hojností česneku a olivového oleje, kořeněné koriandrem, oreganem, bobkovým listem a mátou. Kromě masa a drůbeže najdeme na jídelníčku také luštěniny, zelí,  často vařenou zeleninu a jako přílohu brambory nebo rýže = ARROZ a často smažené kostky z kukuřičné mouky = MILHO FRITO a na talíři najdete často i sladký brambor = BATATA DOCE. Pokud máte raději k pokrmu syrovou zeleninu, stačí objednat míchaný salát.
V ceně jídla je většinou i příloha a salát, ne jako u nás, kde musíte objednat vše zvlášť.
Ceny se pohybují podobně jako u nás nebo v Německu, ryby jsou zde lacinější než u nás. (Od roku 2022 se i zde zdražilo).
Pokud jste milovníci uzenin, tady si na své nepřijdete. Madeira je v tomto směru zdravější. Namísto utopence s cibulí tady v barech dostanete salát z chobotnice, tuňáka či tresky s cibulí nebo zeleninou.
Zásady: nejlaciněji a výborně se najíte v restauracích, kam chodí místní. Není to možná prostředí, které byste preferovali, tzn. luxusní restaurace na pobřeží
s výhledem na oceán, ale většinou útulná restaurace dál od pobřeží. Porce jsou velké a většinou dostanete přílohy zvlášť pro celou rodinu na jednom talíři. Neplatí pro polední menu (od 11 do 15 hod), které je nejlacinější (vč. zákusku a kávy- cca kolem 8 - 10 € ). Tato denní nabídka není v jídelníčku, který vám přinesou, ale vyžádejte si denní menu= “ Prato do día “, které je většinou i v místních snack barech. V ceně je i jeden nápoj + káva. Obědy se podávají ve většině restaurací od 12. hod. – 15. hod. a večeře od 18. hod – 22. hod. Někde mají otevřeno celý den nebo už od 17 hodin.
Další možnost a rychlá je samoobslužná restaurace, která je většinou součástí obchodních domů. Zde se najíte opravdu nejlaciněji, cena je dle váhy - cca za 5€.
Párátka v restauracích nenajdete, museli byste o ně požádat.
Spropitné:
V běžných restauracích a hotelech spropitné není zaúčtováno v ceně. Proto se nechává od půl eura výše. Také v hotelech se pro pokojské nechává minimálně 0.5 eura. Samozřejmě záleží na vás, jak jste spokojeni s danou službou.

Voda : Je všude pitná, tzn. z kohoutků i z "pítek" v parcích a je pitná i z kašen s kohoutky, které jsou občas vidět i ve městě (např. u OC La Vie).
V restauracích si můžete objednat "Capo de Aqua" a dostanete sklenici vody zdarma. Sice jsme se přesvědčili, že někde to u cizinců zneužívají a nechají si to zaplatit, nebo vám stejně přinesou malou lahev vody, ale ve většině případů to tak je.

Bary a pekárny

Na Madeiře je nespočet barů i pekáren, kam si i místní chodí na snídani a na jejich oblíbené kafíčko se zákuskem. Ukážete na pečivo, které se vám líbí, necháte si namazat máslem a obložit sýrem či šunkou, nebo vám udělají i míchaná vajíčka. Dokonce někde jsou vybavené i čepovaným pivem nebo jsme si objednali i ponchu.
Pokud hledáte něco podobného našemu klasickému chlebu, pro mě jsou to housky Damasqueros [damaškejroš ], které mají např. v pekárně vedle bočního vchodu do OC La Vie, nebo v pekárně pod OC na třídě vedoucí k městskému parku.

Máslo se na Madeiře většinou používá solené = manteiga com sal ( někdy je na krabičce traditional) a to dokonce i do sladkých zákusků, což u nás neznáme. Možná je to tím, že toto máslo ve velkém používají do Bolo do caco a také se díky soli méně kazí. Může se vám proto stát, že v některých obchodech máslo bez soli = manteiga sem sal ani nedostanete.

Mléko a tvaroh (leite + queijo tipo cottage)
U čerstvého mléka, hlavně u plnotučného jsou někdy výpadky. Madeiřané hodně nakupují polotučné trvanlivé mléko.

Pokud chcete koupit tedy čerstvé ( většinou je to značka Vigor) plnotučné mléko (leite inteiro, nebo jen gordo) , vezměte zelené. Polotučné (meio - gordo) je modré a odtučnělé (leite desnatado) je růžové.
To zase ale neplatí u trvanlivého mléka. Tam je více značek. Tučné mléko je oranžové (inteiro).


Tvaroh, který známe u nás, zde nehledejte. Někdy je k dostání v Pingo Doce nebo ve specializovaných prodejnách na zdravou výživu (Bioforma) dovozové z Německa. Zde je to spíš sýr, ale např. jej také použijí do tvarohového zákusku queijada. Také zde nevidíte např. klasické tvarohové koláče jako u nás.

Maso i ryby

vám i v supermarketu připraví tak, že to hodíte rovnou na pánev. Ne jako u nás, kdy z masa čtvrt porce doma díky šlachám a kůži musíte odstranit. Proto, když jdete kupovat maso, obrňte se trpělivostí. Madeiřané zřejmě neumí maso porcovat a to i včetně kuřat. Proto, když budete chtít kuře naporcovat, nečekejte, že vám oddělí prsa a stehna (to musíte kdyžtak zdůraznit), ale prostě vám kuře s kostmi nasekají na kousky! Místní to takto prostě vaří i v polévce. Ve větších supermarketech si musíte utrhnout pořadové číslo a čekat u pultu až na vás dojde řada. Pokud chcete maso- vyberte : Talho/Butcher, pokud ryby: Peixaria/Fishmonger.

Takže BOM APETITE (dobrou chuť).

Restaurace i bary jsou většinou otevřeny i o svátcích, jen si dejte pozor na největší svátek 25.12., kdy je opravdu téměř vše zavřené, vč. obchodních domů i benzínových pump !!!
Výjimku jsme zaznamenali v baru Caprice v Ponta da Cruz, kam se vyplatí se jet o vánocích podívat na úžasně ozdobené městečko.

Na úvod Bolo do Caco

Jako předkrm si místní většinou objednají madeirskou specialitu BOLO DO CACO a také se vás ptají, zda jej chcete. Je to kulatý madeirský pšenično-bramborový chléb potřený slaným máslem s česnekem a posypaný petrželkou. Někde je i opečený a to je lahůdka. Jedí ho také často k rybám místo přílohy. Jinde dostanete chléb či housku s máslem a k tomu na mističce olivy, nebo tremocos (tremosuš) = Lupina žlutá, což je luštěnina, která pochází z rodu cizrny a fazolí, v Evropě se pěstuje již několik staletí. Vypadá jako velká kukuřice, namáčí se v mořské vodě a vaří se a podává s česnekem - slupka se nejí a odkládá se na mističku. Dostanete ji hlavně k pivu.

Bolo de caco zakoupíte ve stánku běžně na ulici, tady ale není opečený jako v restauracích. Mimo to také tradiční Pao com chorizo – chléb zapečený s chorizem.

Polévky

jsou většinou přesnídávkové, husté a vydatné porce. Když si objednáte k tomu bolo do caco, máte rychlý oběd.Pokud hledáte polévku podobnou našemu vývaru, objednejte si :
CANJA DE GALINHA
- Jedná se o kuřecí vývar s kusy kuřete a spoustou těstovin. Někdo do ní dává i brambory nebo rýži.

CALDO VERDE

  • tradiční tzv. zelná polévka je připravovaná z brambor, zelí a kapusty s česnekem a pikantní klobásou.

TOMATE E CEBOLA

  • Připravuje se z cibule, česneku, čerstvých rajčat, oregana a olivového oleje. Nakonec se do polévky přidává celé restované vajíčko. S Bolo do caco je to výborné jídlo jako rychlý oběd.

ACORDA

  • chlebová polévka s česnekem vařená se saturejkou, olivovým olejem (někdy i olivami) a se sázeným vejcem.

CALDEIRADA
-    rybí polévka

SOPA DE TRIGO
-   Jednou ze specialit ostrova je pšeničná polévka. Kromě pšeničných zrn obsahuje mnoho zeleniny (mrkev, dýně, sladké brambory, tuřín…) a tím bývá velmi hustá a sytá. Její nejbohatší verze obsahuje i vepřové maso.

SOPA DE LEGUMES
-  většinou hustá zeleninová polévka (bez jíšky)

Pokud jste příznivci polévek, navštivte nejlépe specializovanou bufetovou restauraci Delícia das Sopas v centru města Funchalu na Rua da Queimada de Cima .

Také je dobrá a levná restaurace : A Panela da Sopa- v OD Madeira Shopping , to je trochu dál.

Maso

Maso je na Madeiře velice kvalitní, hlavně hovězí a kuřecí. Hovězí maso není tak tuhé jako u nás, takže není divu, že všude dostanete především minutky a to jak v oblíbeném pokrmu picado i prego do prato - viz níže.
Nejznámější specialitou zůstává espetada, která se dělá z hovězího, ale také z kuřecího masa či z tuňáka.

ESPETADA

Espetada je masový hovězí špíz grilovaný na otevřeném ohni. Při návštěvě Madeiry nelze neochutnat. Kousky masa jsou napíchané na vavřínovém prutu, pocházející z řady porostu Laurissilva. Listy = bobkový list se používají jako koření smíchané s hrubou solí a nakrájeným česnekem. Touto směsí se maso potře. Jako přílohu dostanete brambory, milho frito, rýži a zeleninu. Nebo si prostě objednáte jen bolo do caco a salát. K tomu výborné červené víno nikde nechybí. Voda ve džbánu je zdarma. V restauracích, kde není otevřený gril, se espetada servíruje na kovových jehlách zavěšených na podstavci. Tradiční espetada bývá z hovězího masa, ale dnes vám ji připraví i z kuřecího a vepřového masa. Dokonce někde nabízí i rybí- je to spíš špíz. U hovězího masa si můžete vybrat z jaké části chcete espetadu udělat. nejlepší maso, ale také nejdražší je picanha.

Obzvláště vynikající espetadu dělají v Central Grill Churrascaria ve Funchalu nad stadionem, v pensionu Calamar v Sao Vicente, v restauraci Paris směr Encumeada, dále restaurace As Vides Restaurant v Camara de Lobos (velké porce!)
Rádi byste ochutnali espetadu, ale zdá se vám to v restauraci dražší? Potom si zajeďte do městečka Caniço do místního řeznictví. Od pátku odpoledne do soboty si zakoupíte maso na espetadu (připraví vám ho na kovové pruty a ochutí solí a česnekem) , k tomu si objednáte vína kolik chcete a chléb a sami si za rohem maso grilujete na otevřeném ohni. Nebojte se, vždy je tam osoba, která neznalým turistům pomůže s opékáním a řekne, kdy je třeba maso již z ohně stáhnout. Zavěsíte na připravený hák na stole a už si jen pochutnáváte s místními. Je to nevšední zážitek. Kvalita masa spíš záleží na tom, jaké si maso sami koupíte. Místní si vybírají raději prorostlé, které je šťavnatější, ale turistům většinou dají libové. Každopádně vám to přijde mnohem laciněji než v restauraci.
Do Caniço se dostanete z Funchalu autobusem č.155. ( Před lanovkou)
Výborné jsou ale i steaky na lávovém kameni (bife na pedra) nebo hovězí žebírka (febraz cau).

Brazilské CHURRASCO

Na Madeiře jsou i místa, kde si můžete vychutnat brazilské churrasco.
Je to systém, kdy se maso griluje napíchnuté na jehle a postupně vám ho chodí ukrajovat na talíř. U nás to znáte třeba z Ambiente. Musím říci, že mě tato příprava chutnala ještě více než známá espetada. Většinou se začíná od klobásek a přes hovězí espetadu, kuřecí, krůtí a vepřové se dojde k  další úpravě hovězího jako je lahůdka tzv. PICANHA a k jehněčímu. Každý druh masa je naprosto perfektně dochucený a voní ohněm. Nakonec jako zákusek je grilovaný ananas se skořicí ( no, mňam...).

Takto jsme si pochutnali např. v restauraci Central Grill Churrascaria ve čtvrti Säo Martinho u Estadio dos Barreiros (fotbalového stadionu). Najdete v ulici vlevo nad stadionem když se dáte vzhůru nad Quinta Magnolia park .
Rodizio Brasileiro com Aconpanhamento mají za 19,90 eur a věřte, že je to pochoutka a od stolu se jen odvalíte. Ale porce grilovaného kuřete dostanete jen za 8,5 € + 3 € hranolky. Velká porce samotného hovězího masa s omáčkou jen za 9 € i s přílohou.
Tuto restauraci jen doporučuji.

Vaca na Panele

Pokud jedete přes Prazeres (buď na levadu nebo na Paúl da Serra) ,navštivte restauraci Casa Bettencourt. Ve všední den zde nabízejí Prato do Día za příznivé ceny. My jsme zde ochutnali vaca na panele, což je pomalu dušené hovězí maso.

Za 10 Euro je jedna porce masa včetně přílohy, chleba s máslem na úvod, salát , jeden nápoj a na závěr káva. My jsme objednali jídlo pro 2 osoby, což bylo pro nás ale mnoho. Bohatě by 2 porce stačily pro 3 osoby. O víkendu je menu za 12,50 Euro. Ale jako všude, tak i na Madeiře se zdražovalo, takže ceny berte orientačně.

CARBE DE VINHA D'ARBE

Je vepřové maso, které je několik dní naloženo ve víně, dochuceno vavřínem a česnekem a nakonec upečeno. Při zvláštních událostech, například když se sejde celá rodina nebo při církevních svátcích, se připravuje pečené selátko (leitão assado).

PICADO ( Picadinho )

Další specialita, která se podává i v místních barech. Zprudka osmažené ,na nudličky nakrájené maso hovězí, kuřecí nebo můžete objednat směs s lehce smetanovou omáčkou a houbami a k tomu kopec hranolků. Připomene vám to českou kuchyni.
V barech se servíruje na jednom společném talíři- tedy porce v závislosti na počtu osob. Všichni pak jedí z jednoho talíře ,tedy napichují si (=picar) . No, v době covidu to není zrovna nejlepší. Pokud chcete talíř každý zvlášť, musíte to říci a donesou vám talíře. Nejmenší porce “pequena” je bohatě pro 2 osoby.

Výborné picado i ponchu servíruje restaurace směrem k pláži Formosa : Restaurante Beer Garden.
Dobré , měkké připravují i v baru nahoře naproti hotelu Savoy Palace-  Bar Varandas de Camoes za 10 EUR pro 2 osoby a k tomu i dobrou ponchu.(Pozor, neberou platební karty!)
V Machico v Restaurante Família jsme si objednali mix hovězí + kuřecí picado pro 2 osoby a dostali jsme každou porci zvlášť.

Naopak jsme nebyli spokojeni v Santa Cruz v restauraci O Professor, kde bylo hovězí maso příliš tuhé.

COZIDO MADEIRENSE

stejně jako „cozido po portugalsku“ se i v tomto případě společně dusí ve velkém hrnci vepřové maso, klobásky a velké kusy zeleniny včetně sladkých brambor. Přílohou může být například kuskus.

GRILOVANÉ KUŘE- GALINHA grilado

Známe dobře z domova, ale tady je grilované na otevřeném ohni. Drůbež je na Madeiře opravdu jako domácí a používá se hodně.
V městečku Camacha se upravuje kuře na rožni celé, jen na jedné straně půlené. Na talíř vám ho naporcují. Někdy se s tímto setkáte i při slavnostech.
Hojně se používá kuře či slepice na polévku canja de galina.

PREGO DO PRATO

Steak mezi dvěma krajíci pečiva - na způsob sendviče. Je to rychlé občerstvení např.na pláži nebo pokud chcete něco v baru k pití. Často se používá místo běžného pečiva  bolo do caco. Pokud chcete vydatnější, udělají vám prego especial a výborný je ještě + ovo (vejce).
Dobré, s měkkým masem mají v zahradní restauraci v městském parku, také Bar Varandas de Camoes i bar Rei da Poncha, kde mají za mne nejlepší ponchu.

DOSES

Jsou menší porce většinou ryb nebo mořských plodů. S nabídkou doses se setkáte například i na Gastronomických slavnostech. Můžete si dát chicharos (sardinky), camarao ao alho (krevetky s česnekem), tuna escabeche či chobotnice aj.

FRANCESINHA

Pokrm, který vznikl v Portu během 50. až 60. let 20. století. Není to tedy typický madeirský pokrm, ale pokud ho chcete ochutnat, zavítejte např. do restaurace
Francesinhas do Faial . Jedná se o vrstvený sendvič z toustového chleba plněný steakem, několika druhy uzeniny, okurkou a vejcem. Navrch se pokládá plátek sýra a vše se zalije teplou, lehce pikantní omáčkou z rajčat, brandy a piva. Aby toho nebylo málo, podává se tento sytý pokrm s hranolky.

RYBY A DARY MOŘE

Jako v jiných přímořských zemí i zde si můžete vybrat z množství ryb, které jsou vám nabízeny přímo před restaurací. Ukážete a rybu vám připraví nejlépe na grilu. Kromě nejznámější espady, tuňáka a tresky, z kterých dostanete i filet, si určitě pochutnáte na pražmě-dourada nebo papouščí rybě-bodiao. Za nejlepší rybu Madeiřané považují Pargo.
Největší výběr pokrmů je z espady, což je madeirská specialita. Více viz Espada.

Čerstvé ryby i dary moře vždy dostanete na východě ostrova v Canicalu. Za návštěvu stojí Restaurante Bar Amarelo v Caniçal ( pozor narazili jsme v úterý na zavřenou restauraci!), ale i v Aquarium restaurante. Pokud si tedy uděláte výlet na Východní cíp, určitě to stojí za zastávku.

Rybí restaurant Amarelo v Canical

Výborné a čerstvé pokrmy z ryb i mořských plodů dostanete i v restauraci
A Traineira  v Caniço de Baixo.
Ve Funchalu si pochutnáte na rybích specialitách např. v Restaurante Marisqueira O Barqueiro . Otevřeno 12-23 hod. Je v západní části Funchalu vedle Centro Mar Shopping ještě nad schody, které vedou k tunelu a na pláž Formosa. (Od OC Forum dolů k promenádě).

Na výborné ryby, za dobré ceny jezdí místní ( i my) také do restaurací v Madalena do Mar - Restaurante A Poita a Preia-Mar v Madalena do Mar , nebo Restaurante Snack-bar Frente Ao Sol nad Machico.

Pokud si raději ryby chcete připravit sami, zajděte si dopoledne pro čerstvě ulovené ryby do funchalské tržnice (Mercado dos Lavradores). Samotná návštěva této tržnice je velký zážitek.

ESPADA

Je typická ryba, žijící hojně ve vodách kolem Madeiry. V překladu tkaničnice tmavá se nachází na všech jídelníčcích v nejrůznějších podobách. Dejte si pozor a nezaměňujte espada s mečounem (espadarte), ten se totiž také často objevuje na  jídelním lístku. V místní tržnici jej nepřehlédnete. Jedná se o druh úhoře, který obývá okolní moře v hloubce až 1 km a dorůstá až jednoho metru. Po vytažení na vzduch změní svoji stříbřitou barvu na černou. Po očištění šupin je ryba světlá. Protože se loví v hloubce až 1 km, po vytažení se jí oči vyboulí a spolu s ostrými zuby vypadá dost hrůzostrašně. Jeho jemné bílé maso (bez kostí) nezaměnitelné chuti se upravuje na mnoho způsobů. Tato ryba patří neodmyslitelně k madeirským specialitám.

Běžnou úpravou je také grilovaná s bramborem na loupačku a zeleninovým salátem. Místní specialitou je však espada banana s madeirským banánem grilovaným na maracujové šťávě. I v této specialitě jsou rozdíly. Někde té omáčky je moc a ještě s ananasem a to je pak až moc sladké. Nejlepší grilovanou espadu jsme měli v restauraci Vila Bela v Porto da Cruz.
Pokud jste na organizovaném výletě, většinou dostanete na výběr k obědu právě espadu nebo bife de atum. Cenově se určitě vyplatí si oběd zakoupit, protože v ceně máte i nápoje ( vodu, víno, pivo), polévku a ještě kávu se zákuskem).

BIFE DE ATUM

Vynikající steak z tuňáka. Opět je mnoho způsobů a speciality z tuňáka si můžete objednat v každé restauraci. Nejčastěji se marinuje v olivovém oleji, česneku, soli a oreganu. Přílohou bývá vařená nebo smažená kukuřice, brambory a rýže a/nebo salát. Při organizovaných výletech vám většinou dají na výběr buď espadu nebo marinovaného tuňáka s cibulí. Lahůdkou je pak část tuňáka tzv. Tuna Ventreche (pupek) na grilu. Jedli jsme např.v restauraci Praia Formosa Restaurante . Letos (jaro 2022) se však vyměnil personál a ryba byla přesolená a zelenina hodně tučná. Má opět dojít ke změnám, tak uvidíme, zda k lepšímu...
Výborný steak na grilu dělají také v "lidové" restauraci Rubi's Snack Bar pod parkem vlevo ve čtvrti Ajuda.

Na vynikající ryby a za dobré ceny jezdíme, tak jako místní, do restaurací v Madalena do Mar - Restaurante A Poita a Preia-Mar v Madalena do Mar nebo do Caniçalu až na východ ostrova.

TRESKA- BACALHAU

Má sušší bílé maso, ale opět grilovaná  jako steak je vynikající. V restauraci vám z tresky nabídnou nespočet jídel. Pokud chcete na grilu, nabídnou vám tzv. podkovu či filet, protože stejně jako tuňák, jedná se o velkou rybu. Často místní připravují jídla ze sušené tresky- např. jakýsi nákyp z tresčího masa a brambor se smetanovou omáčkou= bacalhau com natas. Ne každému to chutná.
Mnohem častěji se setkáte s jídlem připraveným z vysušené a solené tresky. Před úpravou se takto upravená ryba musí nejprve naložit do vody a to až na 24 hodin. Salát či tresku s cibulí nabízejí často i bary, jako rychlý pokrm (jako u nás buřty s cibulí).
Dříve byly vidět sušící se tresky v Camara de Lobos a místní je pak nakládali s cibulí a dávali je k pivu či ponche. Byla to opravdu pochoutka. Před pár lety kvůli nedostatku ryb, byla tato tradice madeirskou vládou zrušena.
Nejlepší ryby a za dobré ceny jsme měli v Madalena do Mar - Restaurante A Poita
a Preia-Mar v Madalena do Mar .
Pokud půjdete levadu v oblasti Prazeres nebo tudy pojedete na Paúl da Serra, určitě si dejte tresku na grilu v restauraci Solar dos Prazeres. Je to velká porce, většinou 4 ks, takže bohatě stačí pro 2 osoby.

PSTRUH ( TRUTA )

Tuto ,nám známou rybu, si dejte čerstvou v oblasti Ribeiro Frio a Porto Moniz, kde připravují výborné grilované pstruhy z místních pstružích farem.

CASTANHETAS

jsou malé ploché ryby, které se hojně vyskytují podél pobřeží Madeiry, Azorských a Kanárských ostrovů. Jsou zprudka opečené a nepotřebují víc než dostatečně osolit a dochutit citronovou šťávou.

LAPAS (přílipka misková)

Grilované , někdy smažené mušle na pánvičce se dělají většinou na másle pokapané šťávou z limetky. Jedna porce (čítající kolem dvacítky kuželnatek) vyjde asi na 6 eur.
Nejvíce si na lapas ochutnáte, pokud si zajedete do vesničky Calheta.

ARROZ DE MARISCO

dušená rýže se škeblemi a zeleninou

CHOBOTNICE- OKTOPUS

Lulas Cheias

Kousky chobotnice plněné směsí ze šunky a rajčat.
Velký výběr výborných jídel z chobotnice mívají v restauraci : Frente do Sol -
restaurace nad Machico.

Polvo de Escabeche

Chobotnicový salát (oktopus in vignagre) s cibulí = polvo de escabeche
je také lahůdka, kterou dostanete i v barech, dokonce i v pekárně. Výborně naložený salát nenajdete ale všude.

My jsme pro něj chodili ve Funchalu do pekárny-kavárny Milho's Bakery před OC Forem pod parkem Jardim Publico da Ajuda -  v ul. do Vale da Ajuda, protože ho mají jako rychlé občerstvení. Spolu s další zeleninou nám přinesli výborný salát pro 2 osoby. K tomu si koupíte hned čerstvé pečivo. Jen jsme narazili např. v květnu, kdy prý není sezóna chobotnic.
Ale jinde jsme salát dostali i v tomto období, hlavně výborný byl o kousek dál v restauraci Rubi's Snack Bar- zde mají dobré ceny i na ostatní pokrmy.
Další typ na polvo de escabeche je v restauracích na pláži Formosa - restaurante Barra Azul i v Restaurante Beira Calhau  (zde je dražší a není tak příjemná obsluha).
Tento salát vám udělají i jako hlavní chod i v restauracích, ale za jiné ceny (kolem 12 - 16€).

Přílohy

ARROZ - rýže
MILHO FRITO -smažené kostky z kukuřičné mouky ( z polenty)
BATATA DOCE - sladký brambor
BATATAS FRITAS - hranolky
BATATAS COZIDAS - vařené brambory
SALADA MISTA - míchaný salát
SALADA DE LEGUMES COZIDA - salát z vařené zeleniny (většinou je vč. celé opečené kukuřice)

Zákusky


PASTEL DE NATA

Historie dezertu pastel , který je stejně známý v celém Portugalsku, sahá až do 19. století. Slavná pekárna v Lisabonu je dokonce zapsána do chráněné pekárny.
Původně tento dezert vymyslely a pekly řádové sestry v portugalském klášteře Mosteiro dos Jerónimos v lisabonské čtvrti Belém. Údajně za tento recept můžeme vděčit tomu, že se v klášterech používalo obrovské množství vaječných bílků na škrobení hábitů členů řádů, díky čemuž měli v klášterech přebytek žloutků. Díky tomu začaly vznikat recepty založené na žloutkových krémech.
Jsou to košíčky z listového těsta plněné krémem ze smetany, mléka, cukru, žloutků, kukuřičného škrobu a citronové kůry (podobný vanilkovému pudinku).
Vzhledem k tomu, že originální recept na pastéis jeho výrobci úspěšně tají, rozdělují se termíny na pastéis de Belém (v překladu “dezert z Belému” – originální pastéis připravené přímo v původní pekárně v Lisabonu) a na pastéis de nata (v překladu “dezert s krémem”).
Tyto košíčky najdete v nabídce všech místních cukráren. Já na ně nejraději chodím do OC La Vie, kde jsou nahřávané a sypané skořicí.

QUEIJADA (čti kejžada)

Dalším výborným dezertem je tvarohový koláček Queijada. Těsto je křehké tvarohové a náplň je také z tvarohu. Koláček je vláčný a opravdu výborný.

BOLO DE MEL

Medový dort Madeira je jednou z nejtradičnějších pochoutek madeirské kuchyně. Je vyroben z medu z cukrové třtiny .Často obsahuje mandle, vlašské ořechy a kandované ovoce a voní po exotickém koření (hřebíček, skořice, zázvor, muškátový oříšek). Má tu zvláštnost, že je díky těmto ingrediencím dlouho konzervován.
Říká se mu také tříkrálový koláč . Peče se tradičně na tříkrálové slavnosti. Kdo v koláči najde zrnko cizrny, ten musí péct koláč na příští rok. Kdo najde v koláči porcelánovou figurku, ten na příštích slavnostech platí všem pití. Medový dort Madeira je tradičně spojován s Vánocemi. Je zvykem připravovat jej 8. prosince, v den Nossa Senhora da Conceição, aby v tomto období získal vlastnosti, díky nimž je jedinečný.
Koláč chutná jako opravdu vláčný perník s mandlemi a přidává se do něj med nebo melasa. Je hodně sladký díky melase až malinko nahořklý, ale vážně dobrý. Podává se s madeirským vínem Malvoisie.
Je dobrým dárkem, který zakoupíte i v supermarketu. Pokud ale chcete opravdu výborný, zajeďte si na ochutnávku rumu do Calhety a zde si kupte podomácku čerstvě pečený Bolo de mel. (Viz Výlety : Calheta)

MARACUJOVÝ PUDINK

Smetanovo-jogurtová pochoutka politá maracujovým sirupem .Tak tady musím varovat, protože ne vždy bývá chutný (někde je i krupičkovatý). Pokud jej jednou ochutnáte, tak jako my, v restauraci O Colmo v Santaně, tak už vám nikde jinde chutnat nebude. Tady je to opravdová lahůdka. Nepohrdli jsme ale ani v restauraci Cachalote v Porto Moniz (před mořským aquariem).

Ovoce a zelenina

Záměrně dávám za zákusky, protože ovoce na Madeiře se často servíruje místo zákusků. Je to opravdu lahůdka, když ochutnáte např. místní banány, které jsou menší a sladší než ty klasické.Je třeba je ale koupit od místních nebo na tržnici.
Díky vlhkému podnebí se na Madeiře ovoci i zelenině daří. Na trhu a hlavně v tržnici ve Funchalu zakoupíte několik druhů maracuji (passion fruit), čerstvé mango, papaju, nebo druhy ovoce nám neznámé jako anona, pitangas , plod monstery, který vypadá jako zelená šiška a mnoho jiných.

V supermarketech dostanete místní, ale i dovozové ovoce a zeleninu, dívejte se na etiketu. Lepší je zajít do města a koupit si čerstvé ovoce ve stáncích na ulici, kde jsou ceny lepší než v tržnici (nebývají o víkendu) nebo na nákup přímo do obchodu se zeleninou :
Dobrá zelenina : St.Martinho- Rua Da Bolivia , Horta Madeira , Frutaría do Anadia

KÁVA

Káva je pro místní přímo národním zvykem. Pije se všude a stále a i v malých stáncích mají kvalitní přístroje na espresso. Na turka raději zapomeňte. Objednává se slovy um café  a názvy nejsou totožné s italskými. Pokud si objednáte cappucino, většinou vám přinesou kávu se šlehačkou a bude vás stát i 2,50€. Pokud ale chcete malé espresso se šlehaným teplým mlékem a objednáte si garoto, stojí vám káva 0,60- 1 €.

Takže :
Silné malé espresso bez mléka = bica (“šim” leite -bez mléka)
Silné malé espresso s mlékem = garoto [garutu]
Slabší espresso s mlékem = garoto claro
Větší káva s mlékem = chinésa [šinéza]

Větší káva více mléka = mei do leite
Káva s mlékem podávaná ve vysoké sklence = galao ( kaffe late )

Nápoje


PIVO

Portugalsky cerveja ( serveža). Nejznámější je na Madeiře místní pivo CORAL vyráběné z českého sladu a chmele, které bylo dokonce oceněné čtyřmi mezinárodními medailemi a je také nabízeno ve většině restaurací jako točené- stačí říci anglicky draft beer. Je o něco lehčí než naše pivo.

Ležák Coral Branca má 5,3 % alkoholu, tmavé pivo Coral Tónica 5,1 %, nealkoholický Coral sem álcool branca (0.5 obj. % alkoholu).
Vaří se od roku 1872 přímo na Madeiře, v postranním údolí u Camara de Lobos. Někteří preferují portugalskou značku Super Book, která nám také více chutná, ale často tuto značku mají jen v lahvích. Mají i malé 2 dcl.

Málokdo ví, že nově se dostane i pivo podle plzeňské receptury CoralPILZ (pípa zelená),ale musí to být bar, kde jde na odbyt. My jsme ho zkusili v baru v historické části Funchalu a museli jsme ho vrátit, protože bylo nakyslé. Prostě neumí jej čepovat a hlavně nejde tolik na odbyt.
Nečekejte pivo s velkou pěnou jako u nás, ale zato, zase na rozdíl od nás, dostanete neošizenou míru.
Točené pivo malé 2 dcl = fino (cena 0.80- 1,20€)
střední 3 dcl = balau (1.20-1.50€)
velké ½ l = caneca

Pokud si objednáte jen “uma serveja” [servéža], většinou dostanete třetinku lahvového piva, které je dražší než pivo točené.
K pivu vždy dostanete nějakou pochutinu ať jsou to olivy, oříšky (nozes či amendoim) a často tremocos ( čti "tremosuš"- jedná se o lupinu žlutou, která se ve velkém pěstuje v Portugalsku v oblasti Alantejo a její plody vypadají jako velká kukuřice. Namáčí se v mořské vodě a vaří se s česnekem - slupka se nejí a odkládá se na talířek. Nic se však nestane, když to sníte i se slupkou, jen to chce řádně rozkousat. Lupina je velmi zdravá, má nízký obsah kalorií a velký obsah vlákniny a proteinů.

Lupina žlutá

V jiném baru třeba kousky masa či sýra s olivami. Je to individuální.
Někdy cizincům nedávají, ale neostýchejte se o to říci.

FugaCidade- Craft Beer and wine Restaurant nad obchodním domem La Vie v centru je specializovaný bar na pivo.
Pokud rádi ochutnáváte, zajděte do Beerhouse u Marina do Funchal (sejde se z parku Santa Catarina na Av. Do Mar).

MADEIRSKÉ VÍNO

Už jen historie tohoto spíš desertního vína (podobné portskému) je velmi zajímavá. Opět je to jeden z výborných dárků, které můžete přivézt domů.

Již v polovině šestnáctého století zastavovaly na Madeiře lodě, aby naložily sudy s místním vínem, které pomáhalo námořníkům neonemocnět kurdějemi díky obsahu vitamínů a minerálů. Posléze se zjistilo, že když lodě připluly zpět z rovníkových oblastí, mělo víno lepší chuť díky tomu, že na víno na dlouhých plavbách sálalo tropické slunce. Časem bylo takovéto vození přece jen nepraktické, takže se Madeiřané snažili tropické podmínky pro dozrání vína vytvořit přímo na ostrově. Stejné vedro jako v podpalubí dřevěné lodi bylo totiž na nevětraných půdách zdejších domů.
Od 18. století byl vynalezen nový, umělý způsob. Tento proces, zvaný estufagem, se používá dodnes.
Více z historie : https://cs.wikipedia.org/wiki/Madeira_(víno)
Většina výrobců madeirských vín používá proces Estufagem k výrobě mladších madeirských vín z hroznů Tinta Negra. Hrozno Tinta Negra je velmi všestranná odrůda, která dobře roste na Madeiře a lze ji použít k výrobě madeirských vín, která se blíží 4 ušlechtilým hroznům, od suchých po středně suché a po středně sladké a sladké.
Dříve než se do vína přidá brandy, uchovává se obvykle šest měsíců při teplotě 35-50 °C. Každé jiné víno by se při takovém zacházení zkazilo. Madeira naopak zahřátím získá téměř neomezenou trvanlivost. Láhev Madeiry můžete uchovávat ve svém baru otevřenou i několik měsíců a její chuť se vůbec nezmění. To by se u žádného jiného vína, včetně portského, nepodařilo.
Vlastnosti vína jsou dány odrůdou hroznů. Pěstují se čtyři druhy madeiry, jež se pijí při různých chodech z menších sklenic. Chuť je podobná portskému vínu, ale Madeira vám vydrží déle otevřená, aniž by se zkazila.

DRUHY MADEIRY:

Sercial
se vyrábí z bílého hroznu, jež se pěstuje ve výšce kolem 800 metrů. Jedná se
o suché víno zlatožluté barvy, které se doporučuje podávat jako aperitiv, k polévce nebo k rybě a to mírně vychlazené. Kvalitní sercial dozrává alespoň 8 let.

Boal
je tmavé víno ořechové chuti. Vyrábí se z bílého hrozna, které se sklízí ve výšce 400 metrů. Je polosladké a může se servírovat jako portské. Výtečný nápoj k sýrům a dezertům.

Verdelho
je bílé hrozno ze 400-600 metrů nad mořem. Polosuché víno zlatohnědé barvy se pije k masu. Verdelho je sladší než Sercial a hodí se k madeirskému perníku. Dozrává v sudech poté, co se do něj přidá brandy. Značkové víno musí ležet v sudech alespoň dvacet let a další dva roky v lahvích.

Malvoisie
nejslavnější madeirské víno se zhotovuje z hrozna Malvasia, pocházejícího ze slunných vinic obklopených útesy. Teplo, které skála vstřebá přes den, vyhřívá hrozno i v noci. Výsledkem je tmavé tělnaté víno, které se pije jako digestiv.

Všechna vína kromě archivních se mísí z vín několika sezón. Na vinětě se jako ročník vína uvádí to nejmladší. Běžně se prodávají vína tři, pět a deset let stará. Jejich cena je právě dána stářím, většinou za 13 - 20 EUR.
Archivní vína jsou pouze z jediné sklizně jedné sezóny. Ve velkých dubových sudech tráví minimálně 20 let, čím déle, tím samozřejmě lépe. Před prodejem leží toto víno ještě dva roky v lahvích. Cena archivní madeiry se pohybuje od 35 - 450 EUR.
Existuje několik výrobců a každý má svůj název pro víno Madeira.
Ve Funchalu lze navštívit 2 místa s ochutnávkou všech druhů této speciality:
1 - Blandy's Wine Lodge - značka Blandy's  i s muzeem vína (hned vedle městského parku). Zde lze zakoupit jako výborný dárek ročník vašeho narození.

2. - Pereira D'Oliveira - značka D'Oliveiras , kde jsou 3 ochutnávky zdarma.

Dalším významným výrobcem vína Madeira je Henriques&Henriques, který má svoji výrobnu i prodejnu s ochutnávkou ve městečku Camara de Lobos. Zde dostanete jako ochutnávku všechny 4 druhy Madeiry.

V malém městečku Arco de Sao Jorge  je opět otevřená malá vinotéka či Museu do Vinho e da Vinha s ochutnávkou madeirského vína značky Miles. Více z historie vína: https://www.milesmadeira.com/. Připravují zde i koktejly. Tuto značku můžete ochutnat i při výletu na sever ve městečku São Vicente ve stylovém baru u přímořské promenády.

Na Madeiře se setkáte, hlavně v obchodech, s dalšími značkami Madeirského vína:
např. Justino's , Leacock's Sant John- více z historie:
https://www.leacockmadeira.com/

Klasická stolní vína

Kromě vína Madeira lze na Madeiře ochutnat i spoustu značek klasických vín od více než 12 výrobců. Patří sem dva výrobci tradičních certifikovaných madeirských vín, kteří provozují vlastní zařízení. Zbývajících 10 výrobců využívá k výrobě vín společné prostory.
Jedna ze známých oblastí, kde je spousta vinic, je např. pod útesem Gabo Girao.

Každá oblast má svou značku. Vždy se jedná o malé objemy, takže u nás je těžko ochutnáte.
My jsme např. navštívili soukromou vinotéku Quinta do Barbusano blízko São Vicente .

Toto vinařství bylo otevřeno v roce 1999 . Majitelé místní vinice nám dali ochutnat 5 druhů vín zn. Barbusano:
Barbusano červené se vyrábí z hroznů Aragonês, Touriga Nacional a Merlot.
Rose from Barbusano je odrůda vyráběná výhradně z hroznů Touriga Nacional. Bílá odrůda Barbusano se vyrábí výhradně z hroznů Verdelho.
Madeirská stolní vína Barbusano patří k nejlepším dostupným a jejich popularita roste a lze je nalézt na několika vinných lístcích restaurací a jako ostatní madeirská vína, i na vinných slavnostech.


Zde jsme si mohli prohlédnout také jejich vinici, odkud je nádherný výhled na hory a na kostelík Capelinha de Nossa Senhora de Fátima tyčící se vysoko nad městem. Můžete si tam udělat i procházku při cestě zpět. Ochutnávku vín je třeba ale předem objednat (cena ochutnávky s výkladem 15 EUR).

Výborná madeirská stolní vína lze ochutnat hlavně při vinných slavnostech, které se každoročně konají v září téměř v každém městě. Velké slavnosti Vinobraní jsou např. v Esreito Camara de Lobos ( jezdí sem autobus). Na programu je slavnostní průvod a nechybí samozřejmě jídlo a pití, hlavně dobré víno. Pokud se vám poštěstí, jsou místa, kde vám nalijí víno z původních měchů.

S těmito značkami stolních vín se setkáte na Madeiře. V odkaze je jejich popis.
Barbusano, Atlantis ,  Cabeço da Queimada , Casa da Vinha ,  Colombo , Enxurros , Palmeira e Voltas ,  Pedra de Fogo ,  Ponta do Tristoa, Quinta do Moledo , Quinta do Ribiera ,  Reis da Cunha ,  Seiçal , Terras do Avo, Torcaz ,  Xavelha

RUM

Cukrová třtina, která je základní surovinou pro výrobu rumu,  byla na Madeiru přivezena z Itálie v 15. století a vyprodukovaný cukr se dovážel především do Evropy. První třtina byla vysazena v roce 1425 a první cukrovar na ostrově byl uveden do provozu v roce 1450 ve městě Funchal.
Původně byla třtina velice výnosný obchodní artikl . Postupně byla však vytlačena levnou konkurencí z Brazílie a Karibiku.
Dnes už se zde cukrové plantáže vyskytují jen v omezené míře. Přesto dodnes místním nápojům dominuje zkvašená cukrová třtina "Aguardente", která má minimálně 40% obsah alkoholu, a často se s oblibou pije jako digestiv. Pokud je uložena po dobu nejméně pěti let v dubových sudech, stává se z ní Aguardente Reserva, srovnatelná s rumem.

Palírna v Porto da Cruz funguje dodnes jako jediná v Evropě na parní pohon. Stojí určitě za návštěvu i spolu s ochutnávkou rumu či míchaných nápojů s rumem. Pokud je sklizeň třtiny (většinou duben-květen), můžete spatřit plné vozy naložené třtinou i stroje v provozu.

Zde si také můžete zakoupit i ty nejkvalitnější rumy a ochutnat různé druhy ponchy, či specialitu podniku cocktail Rumco Mel.

Bílý- mladší rum (40-50 %) se používá pro přípravu místní speciality ponchy. Pokud chcete ochutnat kvalitní rum, kupte si tmavý Aguardente Reserva.

Další muzeum i s ochutnávkou rumu lze navštívit v městečku Calheta - Sociedade dos Engenhos da Calheta
Jedná o jeden z nejstarších existujících mlýnů z konce 19. století na ostrově Madeira, kde uvidíte proces výroby třtinového cukru.
Je živým příkladem cukrové minulosti. Vyrábí se zde i kvalitní rum, získaný řízenou fermentací a pečlivou destilací, a třtinový med.
Továrna funguje jednou ročně, kdy začíná sklizeň cukrové třtiny, obvykle hned po Velikonocích. Do konce května zde můžete také ochutnat čerstvou šťávu ze třtiny.
Zařízení se strojním zařízením používaným při výrobě brandy a medu je možné navštívit po celý rok. Má degustační místnost s prodejnou a sklepní bar, kde můžete ochutnat místní speciality. Zde si nezapomeňte koupit jeden z nejlepších madeirských koláčků. Tento Bolo do Mel zde pečou čerstvý. V baru vám připraví neošizenou ponchu.

Otevírací doba:
pondělí - pátek: 09:30 - 18:00 || Sobota, neděle a svátky: 09:30-17:00
Zavřeno: 1.ledna, Velký pátek a Velikonoční neděle a 25. a 26.12.
Do Calhety se dostanete autobusem RODOESTE - č.80, 107 ,142

PONCHA

Jet na Madeiru a neochutnat místní pravou ponchu snad ani nejde. Vždyť také v březnu 2014 portugalská vláda udělila „Poncha da Madeira“ status chráněného zeměpisného označení původu a regulovala jeho výrobu a uvádění na trh. Označení lze použít jen pro Madeiru a Porto Santo.Tento typický alkoholický nápoj dostupný na celém ostrově je již od 16.století vlastně původně nápojem rybářů. Byl používán jako lék proti kurdějím díky vysokému obsahu citronů. Musí se připravovat jen z místního bílého rumu-Aguardente da Cana! Je to alkoholický nápoj na principu rumu, který vzniká destilací fermentované šťávy z cukrové třtiny. Je doplněn medem nebo třtinovým cukrem a ovocem – obyčejně pomerančem + citronem, ale dnes již třeba i jahodami či maracujou. Míchá se speciální kvedlačkou zvanou „Caralhinho“, místní vám řeknou s úsměvem, že se jedná o Pau de Poncha (dejte si do překladu :).

Ponchu si dávejte jen v barech, kde ji pro vás připraví čerstvou ve džbánu.
Pokud objednáte ponchu traditional a začnou vám ji nalévat z lahve (kterou si můžete koupit v každém obchodě), odmítněte.
Klasická tradiční poncha je : poncha regional .Připravuje se z citronové a pomerančové šťávy s medem, třtinovým cukrem a rumem.
Poncha pro muže = pescador je připravovaná jen z citronů, rumu a třtinového cukru (často jen z bílého). Není tak sladká. V barech v Camara de Lobos ji připravují pro rybáře až dost silnou a opravdu málo sladkou ! - u lodiček. Lepší je jít na ni do baru Bar Filhos D' Mar ( také už zdražili na 3 Eur),

nebo Bar Casa Farol .

Cena za sklenku se pohybuje dle baru od 2-3 €.
Tady si můžete ochutnat i Nikitu = osvěžující nápoj s ananasem a vanilkovou zmrzlinou. Lze objednat i nealko - více viz Nikita.

Kam za dobrou ponchou?

Venda Velha- Funchal staré město . Tady je poncha plná ovoce a mají všechny druhy. Otevřeno je od 16 hod až do noci. Pozor tady mají Ponchu pescador také málo sladkou.

Rei da Poncha- Funchal
Před sochou na Praca da Autonomia vzhůru po Rua 5 de Outubro a první ul.vlevo. Podávají i Nikitu s alkoholem i bez. Mnohokrát jsme ochutnali a můžeme jen doporučit. Ceny: poncha 2,50, Fino-pivo Coral za 1 EUR.
Můžete si objednat i ochutnávku různých druhů ponchy:

K tomu můžete zakousnout chutné prego especial. V neděli mají zavřeno !
Blízko (ulice pod tímto barem) je zajímavá lidová restaurace Bar o Avô s posezením venku.
Zkusili jsme ponchu nedaleko od Rei da Poncha ve Snack-Bar Pão de Ló, ale tady nám nechutnala, protože v ní byl cítit příliš rum. Pokud máte rádi ale silnou ponchu a chcete si posedět s místními, je to místo pro vás.

Malho's Pub - Funchal - naproti hotelu Savoy Palace. Je to bar, kam chodí hodně místní na fotbal. Ponchu zde dělají vždy čerstvou a tady nám chutná opět nejvíce pescador. I zde se ale vyměnil personál, ale zatím na kvalitě to neubralo. Jen musíte přijít až po 19.hod., kdy je zde pánská obsluha. Dáma, která obsluhuje přes den ponchu nedělá. Platnou pracovní dobu na dveřích vůbec uvedenou nemají !
V sobotu a neděli mají pravděpodobně otevřeno až od 20 hod. Zhoršilo se velmi sociální zařízení!

Dobrou ponchu ( zatím za 2,50) nám ale vždy připraví majitelka v baru Varandas de Camoes naproti hotelu Savoy palace nad lékárnou, kde si můžete dát i občerstvení . Majitelka zde připravuje i dobré prego especial. (neberou plat.karty!). Zde mají zavřeno v neděli.

Taberna da Poncha - Serra de Água, na silnici VE4, která vede na sever do São Vicente ( cca v první třetině). Zde můžete ochutnat více druhů ponchy.

Taverna Real Da Poncha- Serra de Água - zde budete mít výbornou ponchu i s výkladem. Zastavte se, pokud pojedete ze São Vicente.

Bar O Rasenio - Poncha Nacional nad Achada de Goula křižovatka s ER206 a ER 102 směr na Camacha.

O Posto da Poncha- z Camacha směr na Porto da Cruz ER 102.

Restaurante Beer Garden
Je to nad odbočkou na pláž Formosa. Lidé sem chodí hlavně na výborné picado. Také jsme okusili a dělají i dobrou ponchu.

Restaurace Portela a Vista - staví zde hodně turistů.
Tasquinha Da Poncha - Serra de Água (ER228- cesta na Encumeadu)
Venda do Sócio - lidový bar před Gaula směr Santa Cruz, poncha všeho druhu, málo lidí a příjemná obsluha. Připravují i dobrou Nikitu.

Každopádně nedávejte si ponchu v restauraci Indian Palace na Estr. Monumental naproti malému supermarketu Pingo Doce, kde jsou sice příjemní Venezuelci, mají dobré jídlo, ale ponchu dělat neumí.

NIKITA

Také místní specialita, protože nikde jinde jsme se s tímto nápojem nesetkali . Nikita je mix piva, bílého vína, ananasového džusu a ananasové zmrzliny (někdy vanilkové s přidáním kousků ananasu). Krémová konzistence připomíná shake. Je to ale osvěžující a kupodivu chutná velice dobře. Většinou se pije s alkoholem, ale lze objednat i nealkoholickou verzi. Nezapomeňte ochutnat hlavně v barech v regionu Camara de Lobos.
Tento nápoj pochází původně právě z tohoto rybářského městečka a byl vytvořen v roce 1985 mužem jménem Marcelino, který emigroval do Brazílie. Zde pravděpodobně našel inspiraci k vytvoření tohoto osvěžujícího tropického nápoje.

GINJINHA – (nebo jen Ginja)

něco jako naše griotka. Tato specialita vesnice Curral das Freiras je višňový likér, který se popíjí z malých čokoládových kalíšků. Když půjdete z Ribeiro Frio krátkou levádu Vereda dos Balcões, půjdete kolem malého domečku.Tady se zastavte a ochutnejte i zde domácí Ginju.

LICOR DE MARACUJÁ

sladký likér z maracuji a další podobné likéry z ovocných plodů Madeiry, které se zde také hojně se pijí.

MINERÁLNÍ VODA ( água mineral)

může být perlivá ( com gás) nebo neperlivá ( sem gás).Voda z kohoutku je pitná a v restauraci zdarma , stačí říci “copa de aqua“.
Z citrónové kůry a teplé vody se na ostrově vaří "chá de limão", s trochou alkoholu (obvykle whisky) je z něj "pingado".

SUMO DE LARANJA [ sumu de laranža]

Určitě znáte z jiných zemí. Je to šťáva z čerstvých pomerančů, podávaná s ledem - velmi chutné a osvěžující ! Pokud nechcete s ledem, tak zdůrazněte sim gelo [šim želo]. V místních jednoduchých barech je i za 2€, jinak i za 3.50.
V některých barech i stáncích je možnost si dát i mix, pak je to spíš smoothie.
( nedávejte si Sumo v Churrascaria Quinta do Lameirão, je ošizené s vodou!)

BRISA

Pokud chcete objednat sobě i dětem nealkoholický sycený nápoj, vhodná je místní značka Brisa. Má mnoho příchutí (např. maracujová, mangová, jablečná aj.). Pije se zde hodně, není tak přeslazená. Již jsem viděla reklamu na brisu bez cukru, ale v restauraci jsem se s ní zatím nesetkala.

CUKROVÁ TŘTINA

Výborný sladký a zdravý nápoj. Při sklizni na jaře (duben-květen), hlavně při slavnostech jsou otevřeny stánky, kde tento zlatavý nápoj nabízejí. Jako varianta se podává samozřejmě i s rumem jako poncha. Pokud tu příležitost budete mít, neváhejte si zakoupit.

Tato plodina byla na Madeiru přivezena z Itálie v 15. století a vyprodukovaný cukr se dovážel především do Evropy. První třtina byla vysazena v roce 1425 a první cukrovar na ostrově byl uveden do provozu v roce 1450 ve městě Funchal.
Původně byla třtina velice výnosný obchodní artikl . Postupně byla však vytlačena levnou konkurencí z Brazílie a Karibiku. Dnes už uvidíte jen malá, většinou soukromá políčka . Naložená auta s touto plodinou i její zpracování v rum, který se používá hlavně do nápoje poncha= bílý rum, ještě dnes můžete ještě vidět v Palírně v Porto da Cruz . Ta funguje dodnes jako jediná v Evropě na parní pohon- stojí za návštěvu. Zde také můžete ochutnat i zakoupit různé druhy rumu včetně nejkvalitnějšího Aguardente Reserva.
Z cukrové třtiny místní obyvatelé vyrábí ale i melasu, třtinový med, medové sušenky i medový perníkový dort neboli Bolo de mel .

Gastronomie- typy na dobré jídlo

nemůžeme si stěžovat na žádnou restauraci, přesto vybírám vyzkoušené:

Central Grill Churrascaria ve čtvrti Säo Martinho u Estadio dos Barreiros . Vynikající hovězí maso rodizio- brazilská pochoutka, kdy vám nosí různé druhy masa, které se odřezává ze špízů opečených na rožni. Malé rodizio bohatě stačí k tomu, abyste byli přecpaní masem. Na závěr se podává vynikající ananas grilovaný se skořicí.

Restaurace pro gurmány - nejlépe hodnocené restaurace v Portugalsku:

Avista Restaurant - Estrada Monumental u hotelu Cliff Bay, Funchal  
Armazém do Sal -  R. da Alfândega 135, Funchal
Espaço Funchal -  Rua da Carreira, Funchal - nad městským parkem

Restaurace podle hodnocení klientů a našich zkušeností :

Restaurante Marisqueira O Barqueiro
otevřeno 12-23 hod. Je v západní části Funchalu vedle CentroMar Shopping ještě nad schody, které vedou k tunelu.

Bar a restaurant Casa Velha
Funchal-ulice pod Casinem. Dali jsme si jehněčí filety a moc si pochutnali. Ceny jsou trochu vyšší. V roce 2018 získala restaurace Michelinskou hvězdu.


Cantinho dos Petiscos - Funchal
lidová madeirská restaurace, na kterou narazíte, pokud jdete z Monte pěšky.

Rubi's Snack Bar - Funchal Ajuda, pod parkem. Lidová restaurace, ale skvělé jídlo za výborné ceny a s příjemnou obsluhou, výborný chobotnicový salát i tuňákový steak (se salátem a bramborem za 11,50Eur), vydatný tuňákový salát za 8,50Eur.

Restaurante Beer Garden
Je to nad odbočkou na pláž Formosa. Lidé sem chodí hlavně na výborné picado, je zde i dobrá poncha.

Restaurante Hemingway - Funchal (za hotelem Savoy Palace ) je restaurace pro labužníky. Jídlo všeho druhu.
Otevřeno 12-22 hod. Za cca 38 € výborné 3 chodové menu.

Restaurante O Dragoeiro- Funchal hotelová zóna, je krásná zahradní restaurace s dobrým jídlem. Má za výhodné ceny polední menu od 11 do 17 hodin i o víkendu.

A Taberna Madalena do Mar
Rodinný podnik, ke kterému v létě patří hippies posezení přímo na pláži. Sami jsme okusili jen picado, ale je hodně oblíbená. Připravují tradiční madeirské pokrmy, hlavně ryby a mořské plody. Za večeři pro dva i s pitím a předkrmem zaplatíte kolem 30 €. Prý mají i výbornou sangrii.


Vila Bela v Porto da Cruz - výborná espada

As Vides Restaurant v Camara de Lobos
Podnik servírující tradiční hovězí špíz espetada. Dávají velké porce, takže pro 3 osoby bohatě stačí 3 špízy. Ale raději si nedávejte jejich pudink maracuja!

Restaurante Snack-bar Frente Ao Sol nad nad Machico
Výborné ryby, chobotnice a za dobré ceny.

Restaurante A Poita - v Madalena do Mar
Nejlepší ryby a za dobré ceny .

Preia Mar - v Madalena do Mar

Restaurante A Traineira v Caniço de Baixo - Výborné a čerstvé pokrmy z ryb a mořských plodů .

Restaurante Beer Garden - dobré picado i poncha

Restaurante Snack-bar Frente Ao Sol - rybí restaurace v Caniçal

Restaurante Bar Amarelo v Caniçal - rybí restaurace v Caniçal. Mají úterky zavřeno!

Aquarium ~ Restaurante - Canical je opět výborná rybí restaurace.

Restaurante Entre Amigos
všehochuť, typ od známých, dobré ceny- např. espada – 8,5 €, trhané kuřecí s mandlemi – 7,5 €, hovězí nudličky – 8 €, brambory či hranolky 2,5 €, bolo do caco 1,5 €. (Od roku 2022 se všude zdražilo, takže ceny již nemusí být platné!)

Snack-Bar Paris směr Portela
Výborná espetada, je lepší předem objednat, hlavně pokud je více osob.

Restaurante Espeto de Louro - Estreito Camara de Lobos
Dobrá restaurace k návštěvě, pokud jdete levadu Do Norte z Gabo Girao. Do 15 hodin zde mají dobrý bufetový výběr za rozumné ceny.

Munchies snack bar Caniço de Baixo - nově otevřený bar, kde se najíte lacino. Denní Menu dostanete za 7,50 Euro.

Nenašli jsme vyloženě špatnou restauraci na Madeiře. Dle recenzí si nepochvalují hosté : Churrascaria Quinta do Lameirão- směrem na Portelu !

V centru Funchalu nebo v Ajuda se dobře najíte i od 8 €( espada)- 15 € maso.